Început de cădere pentru piață imobiliară?: Cifra de afaceri a dezvoltatorului Qualis cade cu 85% si anunță că nu poate efectua plata cuponului la obligațiunile listate la BVB

Dezvoltatorul brașovean Qualis Properties, care în 2021 a listat prima sa emisiune de obligațiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a anunțat că nu va putea efectua plata cuponului și restituirea principalului până la data de 21 ianuarie.

“În raport de situația financiară curentă dificilă a societății,  vă comunicăm faptul că nu vom putea efectua plata cuponului și restituirea principalului până la data 21 ianuarie 2024, așa cum a fost inițial stabilit. Rămânem dedicați principiilor care ne-au consolidat o poziție de top în rândul dezvoltatorilor imobiliari și ne exprimăm intenția fermă de a achita voluntar și cât mai rapid atât principalul, cât și ultimul cupon. În acest sens vom face în continuare eforturi pentru a lichidiza o parte din activele non-core și de a restructura activitatea în vederea consolidării situației economice”, se arată în anunțul companiei remis Bursei de la București.

Ultimul cupon a fost plătit pe data de 20 noiembrie. Rata dobânzii obligațiunilor este fixa de 9% pe an, valoarea cuponului este de 2,25 Euro brut/obligațiune.

În toamna anului trecut, Qualis Properties a cerut instanței deschiderea procedurii de concordat preventiv, cerere care a fost respinsă. În acelați timp, la adresa companiei a fost depusă și o cerere de intrare în insolvență care are ca termen de judecată 1 februarie 2024.

Dezvoltatorul mai spune în anunț că după respingerea cererii de concordat preventiv, s-a concentrat pe „eșalonarea datoriilor către furnizori pentru a lichida progresiv debitele acumulate și pentru a evita necesitatea derulării vreunor proceduri de executare silită sau insolvența care ar vătăma iremediabil atât interesele Qualis Properties SA, împiedicând redresarea financiară, cât și interesele clienților și investitorilor”.

Compania invocă prețurile mari la materialele de construcție și majorarea TVA la locuințe ca fiind motivele care au dus la o criză pe piața imobiliară, context în care companiile din domeniu fac față cu greu datoriilor.

„Pe fondul degradării situației economice, începand din anul 2023, Qualis Properties SA, la inițiativa conducerii societății, a încercat să conserve resursele tehnice și umane de care dispune și să ia o serie de masuri. Măsurile au vizat lichidizarea activelor fără mișcare, finalizarea lucrărilor la obiectivele demarate anterior, pregătirea unor noi proiecte, rescadențarea datoriilor companiei prin adaptarea acestora la încasările din activitatea operațională, renegocierea clauzelor contractuale cu clienți, furnizori sau instituții de credit, etc.

Din păcate însă, masurile de restructurare aplicate, deși cu efecte vizibile, nu au reușit să compenseze criza comercială evidentă de pe piața de profil. Încercările de adaptare la piață și demararea unor noi dezvoltări imobiliare necesită timp, timp pe care compania nu îl poate finanța”, se mai arată în anunțul de astăzi.

Afaceri în scădere cu 85%

În prima jumătate din acest an Qualis a raportat o cifră de afaceri de 3,61 milioane de lei, în scădere cu aproape 85% față de aceeași perioadă a anului trecut. Compania nu a vândut niciun apartament, iar cifra de afaceri a fost generată de veniturile din chiriile pe care le obține din închirierea halelor industriale sau din alte servicii de administrare a imobilelor.

Ce proiecte reziențiale are Qualis în derulare

La finele lunii iunie, dezvoltatorul avea în construcție trei proeicte rezindețiale: Qualis I, Qualis II și în proiectare Civiq, dar și extinderea proiectului Modulis, format din hale industriale.

Qualis I, situat în cartierul Tractor, a fost demarat în 2017. Cele 170 de apartamente construite au fost predate în perioada 2018-2020. În 2020, dezvoltatorul a decis să proiectul cu alte 276 de apartamente și 1.000 de mp de spații comerciale. Proiectul va fi finalizat integral în trimestrul IV din 2024. Valoarea de piață a proiectului este de 30 de milioane de euro.

Dobânzile la credite trag prețul apartamentelor în jos

Piața imobiliară este în cădere liberă din cauza dobânzilor foarte ridicate la creditele ipotecare. Se întâmplă în Germania, dar situația este similară și în România, unde tranzacțiile cu case și apartamente s-au redus considerabil.

Prețurile la apartamente, pe piața imobiliară din Germania, au scăzut cu o medie de 1,5% între iulie și septembrie, raportat la trimestrul anterior. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, scăderea a fost de 10,5%.

O analiză realizată de Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW) prezintă situația în culori nu tocmai roz.

Piața imobiliară, în cădere liberă?

Această cădere a prețurilor afectează atât apartamentele, cât și casele de locuit. În medie o casă a costat cu 3,2% mai puțin decât în trimestrul anterior și cu 12,1% mai puțin decât în urmă cu un an.

Cea mai mare cădere pe piața imobiliară este înregistrată în orașele mari. Prețul pentru apartamentele din Düsseldorf, capitala landului Renania de Nord-Westfalia, a scăzut cu peste 17%. Iar în Stuttgart cu peste 15%.

Potrivit studiului, declinul prețurilor în Frankfurt, Hamburg și München a fost, de asemenea, de peste 10 la sută.

Principala cauză inversării trendurilor pe piața imobiliară germană, după câțiva ani de boom, este creșterea ratelor dobânzilor. Ipotecile au devenit mult mai scumpe, iar cei interesați au rețineri.

La aceasta se adaugă un nivel ridicat al inflației care duce la o reducere a puterii de cumpărare. Oameni care înainte erau dispuși să investească în locuințe nu o mai fac. Ei nu-și mai permit să cumpere proprietăți. Iar experții avertizează că căderea prețurilor de pe piața imobiliară va continua.

Economistul Radu Georgescu spune că din ce în ce mai puțini români își pot permite să obțină credite ipotecare. Cauzele sunt aceleași ca și în alte state. Scăderea puterii de cumpărare și nesiguranța locurilor de muncă determină românii să fie mai precauți.

Iar piața imobiliară din România dă semne că va intra curând îm blocaj.

Mulți analiști economici, din cadrul CFA România anticipează o scădere a prețurilor la proprietăi. Un procent de 53% dintre participanții la o analiză pe acest subiect au apreciat o scădere a prețurilor. Alți 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în urmatoarele 12 luni.

Victor Capitanu

Intr-un interviu din FORBS România și Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties confirma scăderea cu două cifre a vânzărilor pe segmentul rezidențial din București

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?

One United Properties a obținut rezultate remarcabile în primele nouă luni ale anului 2023. În ciuda unei scăderi cu două cifre a vânzărilor pe segmentul rezidențial din București, am înregistrat o creștere de 47% a veniturilor din vânzările de proprietăți rezidențiale, care au atins 876,2 milioane de lei în primele nouă luni din 2023, comparativ cu 597,7 milioane de lei în aceeași perioadă din 2022. Am înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,15 miliarde de lei pentru primele nouă luni ale anului 2023, o creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului 2022. “

Se vede ca vin zile grele pentru vânzările din domeniul construcțiilor rezidențiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *