Janet Yellen promite “un angajament hotărât” pentru depozitele de la băncile americane

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, le-a declarat bancherilor că este pregătită să intervină pentru a-i proteja pe deponenţii băncilor mai mici din SUA, care sunt afectate de retragerilor mari şi ale căror probleme riscă să provoace o contagiune mai mare, pe fondul celor mai grave tulburări ale sistemului financiar din mai bine de un deceniu.

Într-un discurs menit să calmeze nervii zguduiţi de două falimente importante ale băncilor, luna aceasta, Janet Yellen a spus că sistemul bancar din SUA se stabilizează şi că măsurile luate pentru garantarea depozitelor în acele instituţii au arătat “un angajament hotărât” de a se asigura că economiile deponenţilor şi băncile rămân în siguranţă.

“Paşii pe care i-am luat nu s-au concentrat pe sprijinirea anumitor bănci sau clase de bănci. Intervenţia noastră a fost necesară pentru a proteja sistemul bancar mai larg din SUA”, a declarat Janet Yellen la o conferinţă a Asociaţiei Bancherilor Americani la Washington.

Janet Yellen

“Şi acţiuni similare ar putea fi justificate dacă instituţiile mai mici suferă de retrageri ale depozitelor care prezintă riscul de contagiune “, a adăugat ea în remarci pregătite care au atras ovaţie din partea bancherilor adunaţi după ce le-a susţinut.

Janet Yellen, vorbind la mai bine de o săptămână după ce Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) a închis Silicon Valley Bank şi Signature Bank, a declarat că acţiunile “decisive şi puternice” întăresc încrederea publicului în sistemul bancar al SUA şi protejează economia americană.

În acele cazuri, Trezoreria, Rezerva Federală şi FDIC au invocat “excepţii de risc sistemic” care le-au permis să garanteze miliarde de dolari de depozite neasigurate, iar Janet Yellen a spus că acţiunile, împreună cu noile facilităţi de creditare ale Fed, au redus riscul ca falimentele să continue.

Janet Yellen nu a oferit detalii cu privire la ce intervenţii ulterioare ar putea fi justificate, dar a mutat accentul către băncile regionale şi comunitare mai mici, care au căutat protecţii pentru a împiedica depozitele să fugă către instituţii mai mari, considerate “prea mari pentru a eşua”.

Într-o audiere de săptămâna trecută la Senatul SUA, Janet Yellen a spus că garanţiile universale ale depozitelor vor fi acordate doar celor de la băncile în faliment, considerate că reprezintă un risc sistemic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *