Care criză?; Vânzări record în 2022 pentru Rolls-Royce cu 6.021 unități livrate și nou record pentru Bentley cu 15.174 de vehicule vândute

Rolls-Royce a vândut un număr record de maşini în 2022, deoarece cererea pentru vehiculele sale de 500.000 de dolari a rămas puternică, în ciuda temerilor legate de recesiune, potrivit directorului general Torsten Muller-Otvos, conform CNBC.

“Nu am văzut nici-o încetinire sau scădere”, a declarat Muller-Otvos pentru CNBC. “Nu am văzut nici-un impact negativ”.

Rolls-Royce a livrat 6.021 de maşini anul trecut, în creştere cu 8% faţă de 2021 şi pentru prima dată când compania a depăşit pragul de 6.000 de maşini. Constructorul auto britanic, care este deţinut de BMW, nu îşi prezintă profiturile şi veniturile. Dar compania a declarat că preţul mediu al unui Rolls-Royce a urcat la 534.000 de dolari anul trecut, în mare parte datorită programului său de personalizare cunoscut sub numele de Bespoke.

Prin Bespoke, clienţii pot ajuta la proiectarea şi personalizarea maşinilor Rolls-Royce cu orice, de la culori unice de vopsea la tapiţerii cu broderii de mătase, materiale din lemn unicat şi cufere de şampanie personalizate.

Compania a deschis un “birou privat” în Dubai, la care se poate doar pe bază de invitaţie, pentru a oferi servicii mai bune clienţilor VIP şi Bespoke din Orientul Mijlociu, principala regiune pentru vehiculele ultra-personalizate “High Bespoke”, şi a declarat că în lunile următoare se vor deschide mai multe “birouri private” în întreaga lume.

Cu toate acestea, SUA a fost cea mai mare piaţă în general pentru Rolls-Royce în 2022, reprezentând aproape 35% din vânzările sale globale, a spus Muller-Otvos. China, a doua sa piaţă ca mărime, a înregistrat o uşoară scădere a vânzărilor, dar a revendicat totuşi 25% din vânzările globale şi a înregistrat al doilea cel mai puternic an pentru companie. Muller-Otvos a declarat că redeschiderea Chinei şi redresarea economică ar putea contribui la transformarea Chinei în cea mai mare piaţă a sa în viitor.

“Prevăd că această piaţă va fi o afacere uimitoare pentru noi”, a spus el. “În special în segmentul de lux, este în creştere. Nu aş fi surprins să văd într-o zi China fiind cea mai mare regiune pentru noi la nivel mondial.”

Modelul SUV-ul companiei, Cullinan, a fost cel mai bine vândut în 2022, reprezentând aproximativ jumătate din vânzările globale, a declarat Muller-Otvos. Modelul său Ghost a reprezentat peste 30% din vânzări, în timp ce Phantom a reprezentat aproximativ 10%.

Între timp, cea mai mare lansare a constructorului auto din 2022 a fost Spectre, primul vehicul electric al Rolls-Royce şi începutul planului său de a deveni complet electric până în 2030.

Spectre, cu un preţ de pornire de 413.000 de dolari, a înregistrat peste 300 de precomenzi din partea clienţilor din SUA înainte de a fi prezentat oficial în octombrie anul trecut. Muller-Otvos a declarat că comenzile din SUA au continuat să crească, deşi a refuzat să ofere cifre.

“Cu siguranţă mult mai mult de 300”, a spus el. “Carnetul de comenzi a depăşit aşteptările noastre, chiar şi cele mai mari aşteptări ale noastre”.

Rolls-Royce are un portofoliu mare de comenzi care va ajuta compania să se protejeze împotriva unei eventuale recesiuni, a declarat Muller-Otvos. În prezent, comenzile restante se întind pe aproape un an, ceea ce înseamnă că oricine cumpără un Rolls-Royce astăzi va trebui să aştepte cel mai probabil între 10 luni şi un an, în funcţie de model şi caracteristici.

În ceea ce priveşte anul 2023, Muller-Otvos a spus că este dificil de făcut previziuni atât de devreme, dar semnele indică o continuare pozitivă.

“Nu spun că suntem imuni la tendinţele de recesiune. Am văzut ani în care afacerea noastră a fost afectată. Aşa că să ne încrucişăm degetele ca acest lucru să nu se întâmple anul acesta. Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte faptul că vom livra un alt an puternic în 2023”, a spus el.

Și constructorul britanic de automobile de lux Bentley a livrat un număr record de vehicule în 2022

Constructorul britanic de automobile de lux Bentley a livrat un număr record de vehicule în 2022, depăşind pentru prima dată pragul de 15.000 de automobile vândute într-un singur an, în pofida faptului că vânzările de pe piaţa din China au scăzut cu 9% ca urmare a restricţiilor impuse din cauza coronavirusului.

Bentley, o divizie a grupului german Volkswagen AG, a informat marţi că în 2022 a vândut un număr record de 15.174 de vehicule, în creştere cu 4% faţă de 2021, când a fost stabilit precedentul record de vânzări al mărcii, transmit Reuters.

“În ceea ce a fost un nou an lipsit de predictibilitate, compania a reuşit să depăşească obstacole semnificative şi a înregistrat al treilea an consecutiv de vânzări record”, a declarat directorul general de la Bentley, Adrian Hallmark.

Bentley a precizat că vânzările sale au crescut pe toate pieţele regionale, cu excepţia Chinei. Însă în cele două Americi, cea mai mare piaţă pentru Bentley, vânzările constructorului britanic au înregistrat o creştere modestă de sub 1%.

SUV-ul de lux Bentayga, care are un preţ de pornire de 150.000 de lire sterline (180.000 de dolari) a rămas cel mai bine vândut model Bentley în 2022, fiind responsabil pentru 42% din numărul total de vehicule vândute. Urmează modelele Continental GT şi Continental GT Convertible, care cu aproximativ 4.550 de unităţi au fost responsabile pentru 30% din volumele de vânzări ale Bentley.

Anterior şi rivalul Rolls-Royce, deţinut de grupul BMW, a anunţat la rândul său vânzări record pentru 2022, o dovadă că criza costului vieţii nu afectează sectorul automobilelor de lux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *