Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că economia mondială se va confrunta cu “un an mai greu decât cel precedent”

“Ne aşteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune”, a declarat Georgieva la emisiunea “Face the Nation” de la CBS, într-un interviu difuzat la 1 ianuarie. “De ce? Pentru că cele trei mari economii – SUA, UE şi China – încetinesc simultan.”

FMI a avertizat deja în octombrie că mai mult de o treime din economia mondială se va contracta şi că există o şansă de 25% ca PIB-ul mondial să crească cu mai puţin de 2% în 2023, cifre care definesc o recesiune globală.

Datele publicate sâmbătă au arătat că revenirea bruscă a Chinei asupra politicii Covid Zero a împins activitatea economică în decembrie la cel mai lent ritm din februarie 2020, în condiţiile în care virusul a cuprins marile oraşe şi a determinat oamenii să rămână acasă şi întreprinderile să se închidă.

Încetinirea celor mai mari economii „se traduce în tendinţe negative la nivel global – când ne uităm la pieţele emergente din economiile în curs de dezvoltare, acolo, imaginea este şi mai dezastruoasă”, a spus Georgieva.

Cifrele privind indicele managerilor de achiziţii pentru industria prelucrătoare publicate luni au arătat valori negative în Europa, Turcia şi în Coreea de Sud. Datele publicate marţi vor dezvălui cifre la fel de sumbre pentru Malaezia, Taiwan, Vietnam, Marea Britanie, Canada şi SUA. 

Totuşi, perspectivele celei mai mari economii mondiale ar putea oferi un răgaz.

“Dacă această rezistenţă a pieţei muncii din SUA se menţine, SUA ar ajuta lumea să treacă peste un an foarte dificil”, a declarat Georgieva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *