FMI: Combaterea inflaţiei ar trebui să fie “prima prioritate”

Fondul Monetar Internaţional şi-a actualizat marţi perspectivele de creştere economică la nivel mondial la 3,2% în acest an şi 2,9% în anul următor, o nouă retrogradare faţă de perspectiva deja pesimistă din aprilie, de 3,6% atât pentru acest an.

De asemenea, a revizuit în creştere inflaţia la 6,6% în economiile avansate şi la 9,5% pe pieţele emergente – cu aproape un punct procentual mai mult decât se preconiza anterior.

Combaterea inflaţiei ar trebui să fie “prima prioritate”, a declarat fondul în ultimul său raport, sfătuind băncile centrale care au început să înăsprească politica monetară că ar trebui să menţină cursul. Între timp, guvernele ar trebui să direcţioneze toate cheltuielile menite să amortizeze impactul inflaţiei către cei mai vulnerabili şi să compenseze aceste cheltuieli prin taxe mai mari sau reduceri de cheltuieli în alte domenii, pentru a evita creşterea presiunilor inflaţioniste.

“O politică monetară mai strictă va avea în mod inevitabil costuri economice reale, dar amânarea nu va face decât să le exacerbeze”, a scris în raport FMI.

Economia mondială s-a contractat în al doilea trimestru al acestui an, potrivit fondului, din cauza inflaţiei ridicate din SUA şi Europa, a blocajelor COVID-19 din China şi a războiului Rusiei din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *