Larry Fink de la BlackRock, spune că războiul dintre Rusia și Ucraina pune capăt globalizării

Larry Fink, CEO și președinte al celui mai mare manager de active din lume, BlackRock, care administrează active de 10 trilioane de dolari, a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia schimba ordinea mondială care exista de la sfârșitul Războiului Rece.

“Invazia rusă a Ucrainei a pus capăt globalizării pe care am experimentat-o ​​în ultimele trei decenii”, a spus Fink în scrisoarea sa din 2022 către acționari. „A lăsat multe comunități și oameni să se simtă izolați și să privească în interior. Cred că acest lucru a exacerbat polarizarea și comportamentul extremist pe care îl vedem în societatea de astăzi.”

Scrisoarea lui Fink a venit la o lună de la invazia Ucrainei de către Rusia, forțele Moscovei bombardând orașe din întreaga țară și ucigând civili. SUA și aliații săi au impus Rusiei sancțiuni fără precedent și au oferit asistență militară Ucrainei.

Fink, a cărei firmă administrează active de peste 10 trilioane de dolari, a declarat că națiunile și guvernele s-au unit și au lansat un „război economic” împotriva Rusiei. El a spus că BlackRock a luat, de asemenea, măsuri pentru a suspenda achiziționarea oricăror titluri de valoare rusești în portofoliile sale.

„În ultimele săptămâni, am vorbit cu nenumărate părți interesate, inclusiv cu clienții și angajații noștri, care caută să înțeleagă ce s-ar putea face pentru a preveni dislocarea capitalului în Rusia”, a spus Fink.

La începutul anilor 1990, când lumea a ieșit din Războiul Rece, Rusia a fost binevenită în sistemul financiar global și a primit acces la piețele globale de capital, a scris Fink. Expansiunea globalizării a accelerat comerțul internațional, a crescut piețele globale de capital și a crescut creșterea economică, a spus el.

A fost chiar atunci, în urmă cu 34 de ani, când a fost fondată BlackRock și firma a beneficiat enorm de pe urma globalizării și creșterii piețelor de capital, ceea ce a alimentat nevoia de gestionare a activelor bazate pe tehnologie, a spus Fink.

„Cred pe termen lung în beneficiile globalizării și în puterea piețelor globale de capital. Accesul la capitalul global permite companiilor să finanțeze creșterea, țărilor să sporească dezvoltarea economică și mai multor oameni să experimenteze bunăstarea financiară”, a spus Fink.

CEO-ul a spus că BlackRock se angajează să monitorizeze impacturile directe și indirecte ale crizei și își propune să înțeleagă cum să navigheze în acest nou mediu de investiții.

„Banii pe care îi gestionăm aparțin clienților noștri. Și pentru a-i servi, lucrăm pentru a înțelege modul în care schimbările din întreaga lume vor afecta rezultatele investițiilor”, a spus Fink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *