Investiţii de 16 miliarde de euro în energie

Premierul Nicolae Ciucă a cerut prioritizarea în acest proces a generării de capacităţi proprii de producţie a componentelor necesare proiectelor pentru producerea energiei din surse regenerabile, această abordare urmând să genereze atât beneficii economice, prin dezvoltare sustenabilă, pe orizontală, a capacităţilor de producţie din sectorul energetic, precum şi crearea de noi locuri de muncă în domenii tehnologice de viitor, arată un comunicat de presă al Guvernului.

“România trebuie să îşi dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetăţenilor, dar şi mediului privat. Sursele curate de energie reprezintă viitorul, dar şi garanţia ridicării gradului de independenţă energetică. Investiţiile programate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum şi mixul energetic”, a spus Ciucă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat Strategia energetică naţională, Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice, precum şi instrumentele de finanţare în domeniul energiei până în 2030.

România sprijină „pe deplin” eforturile Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi s-a angajat să contribuie la reducerea emisiilor UE până în 2030. România are deja o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic – 40% din energia electrică produsă în ţară provenind din surse regenerabile.

Valoarea investiţiilor pe care România le va putea realiza utilizând fonduri europene prin intermediul PNRR şi Fondul de Modernizare depăşeşte 16 de miliarde de euro în domenii precum energie regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, energia nucleară, cogenerare, biocombustibil, modernizarea infrastructurii energetice. Printre beneficiarii acestor investiţii majore se numără şi comunităţile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de termoficare, se arată în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *