Avertismentul unui oficial american din domeniul sănătăţii. Ar putea urma “cea mai neagră iarnă din istoria modernă”

Un oficial guvernamental american din domeniul sănătăţii avertizează că în lipsa unei reacţii naţionale fundamentate ştiinţific la epidemia de COVID-19 ar putea urma „cea mai neagră iarnă din istoria modernă“.

“‘Fereastra de oportunitate se închide“’, arată Rick Bright în depoziţia pregătită pentru subcomisia pentru energie, comerţ şi sănătate a Camerei Reprezentanţilor, după ce a înregistrat săptămâna trecută o reclamaţie ca avertizor public.

”Dacă nu reuşim să dezvoltăm un răspuns naţional coordonat, pe bază ştiinţifică, mă tem că pandemia se va agrava mult şi se va prelungi, provocând un număr nemaiîntâlnit de îmbolnăviri şi decese. Este un fapt indiscutabil că la toamnă va urma o recrudescenţă a COVID-19, care va complica dificultăţile gripei sezoniere şi va supune sistemul de sănătate unei presiuni fără precedent”, consemnează depoziţia oficialului. ”Dacă ignorăm ştiinţa, ne expunem unui risc crescut dramatic de a înrăutăţi răspândirea virusului în lunile următoare. Ca urmare, ar putea apărea mai multe focare extinse şi s-ar putea pierde mult mai multe vieţi”, susţine Bright.

Bright, care a fost transferat recent din funcţia de director al Autorităţii pentru Cercetare Avansată şi Dezvoltare Biomedicală (BARDA), avertizează că mortalitatea provocată de coronavirus ar putea fi ”fără precedent” şi ar putea depăşi bilanţul de 50 de milioane de morţi al gripei spaniole din 1918.

În reclamaţia oficială ca avertizor public, Bright afirmă că a fost retrogradat de la conducerea BARDA ca sancţiune pentru că a contestat rapiditatea reacţiei la criză a administraţiei conduse de preşedintele Donald Trump. El denunţă presiunile făcute asupra sa de funcţionari numiţi de Trump pentru a face disponibile pe scară largă hidroxiclorochina şi clorochina, medicamente împotriva malariei despre care nu s-a dovedit că sunt eficiente în tratarea COVID-19. Fostul director dezvăluie că o parte din tabletele de clorochină acceptate în Rezerva Strategică Naţională au fost produse în fabrici cărora Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) le interzisese anterior vânzările în SUA.

Potrivit dpa, preluată de agerpres.ro, este de aşteptat ca oficiali din Departamentul pentru Servicii de Sănătate şi Umane (HHS), organismul tutelar al BARDA, să respingă mărturia lui Bright subliniind că acesta a cerut FDA autorizarea de urgenţă a donaţiilor de clorochină.

Congresmanul Michael C. Burgess din Texas, republicanul cu rangul cel mai înalt în subcomitetul Camerei Reprezentanţilor, a apreciat că audierea de joi este prematură. El i-a scris marţi preşedintei subcomitetului, democrata Anna G. Eshoo din California, că oficialii numiţi de Trump ar fi trebuit să aibă ocazia de a respinge acuzaţiile lui Bright.

Avertizarea are loc în contextul criticilor democraţilor la adresa lui Trump. Preşedintele încurajează relaxarea măsurilor de distanţare socială pentru a se putea relua activităţile economice.

Mai mulţi epidemiologi din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au formulat în scris, pe 63 de pagini, instrucţiuni pentru deblocarea în siguranţă a economiei. Raportul respectiv a fost ignorat de Casa Albă, afirmă dpa. Documentul, ajuns la presă, stabileşte parametri mai riguroşi decât cei din instrucţiunile actuale ale preşedinţiei SUA pentru companii şi guvernele statelor americane.Liderul minorităţii democrate din Senatul Statelor Unite, Charles E. Schumer, a cerut miercuri unanimitatea plenului pentru publicarea imediată a raportului, fără ”cenzură politică”. Republicanul Mike Braun a obiectat, numindu-i pe experţii CDC ”birocraţi”. 

Şi Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecţioase pe care-l are SUA, a avertizat marţi asupra „consecinţelor cu adevărat grave” pe care le poate avea relaxarea prematură a restricţiilor antiepidemice. 

„Nu există dubii, chiar şi în cele mai bune circumstanţe, când renunţi la măsurile de încetinire a contagiunii, cazurile reapar. Îngrijorarea mea este că putem asista la mici focare care se pot transforma în epidemii. Consecinţele ar putea fi grave”, a declarat dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional american pentru Alergii şi Boli Infecţioase, în cursul unei audieri în Senatul SUA, citat de agenţia Associated Press.

Fauci şi alţi oficiali din Sănătate au avertizat că pericolul pandemiei persistă, chiar dacă creşte numărul de teste şi continuă eforturile pentru descoperirea unui vaccin.

Statele Unite, cea mai afectată ţară de pandemia de coronavirus

Statele Unite au înregistrat miercuri 1.813 decese cauzate de coronavirus în 24 de ore, un număr stabil comparativ cu ziua precedentă, conform bilanţului realizat de Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Bilanţul total al pandemiei a ajuns astfel în SUA la peste 84.000 de morţi. SUA numără de asemenea aproape 1,39 de milioane de cazuri diagnosticate oficial, în creştere cu 22.000 în 24 de ore.

În ciuda acestor date, statele americane continuă să ridice măsurile de izolare pentru populaţie în mod dispersat.

În timp ce o parte din Virginia şi statul Maryland se vor deschide treptat de vineri, izolarea capitalei federale Washington, care trebuia să se încheie la sfârşitul săptămânii, a fost prelungită până la începutul lunii iunie.

“Ştim că o redeschidere precipitată poate duce la rezultate tragice”, a spus Muriel Bowser, primarul Washingtonului.

Prima putere mondială ar putea ajunge la 113.000 de morţi până la 6 iunie, conform unei medii de 20 de modele epidemiologice realizate de cercetători ai Universităţii Massachusetts. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *