La jumătatea anului 2019, Alpha Bank Romania a înregistrat o creștere de 6,6% a veniturilor operaționale

Sergiu Oprescu, Președinte Executiv Alpha Bank Romania:
“Alpha Bank România a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere a veniturilor operaționale și un profil de risc îmbunătățit. Creditele s-au situat într-un trend pozitiv, în timp ce portofoliul de depozite a crescut cu mult peste ritmul de creștere al pieței, reconfirmând încrederea clienților noștri. Noile premiere bancare din prima parte a anului au dovedit încă o dată spiritul inovator al Alpha Bank. Dacă în anul 2001 Alpha Bank deschidea piața creditelor ipotecare, în 2019 banca noastră a realizat cu succes prima emisiune de obligățiuni ipotecare din România, obligaţiunile fiind listate la Bursele de Valori din Luxemburg și Bucureșți.”

Principalii indicatori:
· Valoarea creditelor a atins 2,6 miliarde euro, creditele ipotecare înregistrând o creștere anuală de 5,6%, până la 1,13 miliarde euro.
· Depozitele din portofoliul Alpha Bank Romania au ajuns la 2,44 miliarde euro, crescând semnificativ peste ritmul pieței, cu 16.3% faţă de 6,2% la nivel de sistem.
· Rata creditelor neperfor­mante a scăzut semnificativ la 3,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 7,5%.
· Veniturile operaționale au crescut cu 6,6%, ajungând la 68,7 milioane euro.
· Cheltuielile operaționale au avansat cu 9,7%, în principal ca urmare creșterii contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, precum și a creșterii cheltuielilor cu personalul.
· Banca a înregistrat un profit brut de 9,9 milioane euro.

În mai 2019, Alpha Bank România a realizat cu succes prima emisiune de obligațiuni ipotecare, în valoare de 200 de milioane de euro, parte a unui program cadru de obligațiuni ipotecare cu un plafon de 1 miliard de euro. Aceasta este prima emisiune de obligațiuni ipotecare realizată de o bancă locală, constituind un punct de reper pentru întreg sistemul bancar românesc.

În prima jumătate a anului Alpha Bank România și-a întărit semnificativ poziția pe segmentul plăților și e-commerce, câteva inițiative ce merită amintite fiind:
· Parteneriatul cu UnionPay International – Alpha Bank este prima bancă din România ce acceptă începând din luna mai cardurile UnionPay în rețeaua proprie de terminale ATM.
· Parteneriatul cu fintech-ul PayU ce a dus la implementarea cu succes a noii soluții „instant money back / fast refund” pe platforma online eMag. Tipul de tranzacție certificat de Alpha Bank Romania este o premieră în Europa șifoloseste cele mai recente tehnologii Visa și Mastercard.
· Parteneriatul cu fintech-ul Symphopay pentru implementarea unei soluții de tip “POS sharing”.

Alpha Bank Romania avea în primul semestru al acestui an o rețea formată din 130 de unități și 1961 de angajați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *