S&P a precizat că a menţinut ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă

Agenţia de rating Standard & Poor’s şi-a exprimat convingerea că Guvernul nostru va revizui prevederile cheie din Ordonanţa de Urgenţă 114 aprobată la finalul anului trecut, după ce va solicita comentarii din partea unor actori importanţi din piaţă. S&P a mai precizat “Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunţată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei publice şi la creşteri semnificative ale dobânzii”
S&P a făcut acest anunţ vineri seara, în cadrul comunicatului în care a precizat că a menţinut ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.

Amintim că, la începutul lunii martie, S&P a amânat stabilirea perspectivei de rating, după ce ţara noastră a solicitat apel la decizia agenţiei privind perspectiva ratingului. Atunci, a izbucnit un scandal în jurul perspectivei de rating S&P asupra ţării noastre, strategul economic al PSD Cristian Socol scriind pe blogul lui că Standard & Poor’s urmează să anunţe scăderea perspectivei de rating a României de la “stabilă” la “negativă”.

Totodată, fostul premier Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi consilierul premierului Darius Vâlcov, au transmis o scrisoare către Standard&Poor’s, dând asigurări că vor modifica în maximum două săptămâni controversata ordonanţă 114/2018.

Vineri seara, specialiştii S&P au precizat: “În opinia noastră, un astfel de pas (n.r. revizuirea celor mai importante dintre prevederile OUG 114) este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienţei politicii monetare şi să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creştere a economiei pe termen mediu.

Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunţată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei publice şi la creşteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului.

Am putea revizui în creştere ratingurile României dacă mediul instituţional se stabilizează şi Guvernul face progrese susţinute în domeniul consolidării bugetare, pune în mod ferm datoria generală guvernamentală netă pe o traiectorie descendentă şi întăreşte cadrul de guvernanţă, ceea ce va duce la finanţe guvernamentale şi creştere macroeconomică mai stabile şi mai predictibile”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *